Beyine Zararlı 7 Şey

Beyine Zararlı 7 Şey

Merhaba sevgili bilim sever, bu yazımız hem bilim hem de sağlıkla ilgili.

Hepimizce geçerli olan bir şey: biz yaş aldıkça bizimle beraber beynimizin de yaşlanmasıdır. Yaşlandıkça beyinsel hastalıklar baş göstermeye başlar ve beynimizin yıpranması başka hastalıkları beraberinde getirir.

Bu gerçeğe rağmen biz genellikle vücudumuza iyi bakar, iyi beslenir ve erken yaşlanmaktan korunmaya çalışıyoruz. Ama bunun aynısını beynimiz için yapmıyoruz. Beynimize zarar veren ve erken yaşlanmasına sebep olan yedi maddeyi ortadan kaldırırsak; beynimizin erken yaşlanmasına ve yaşa bağlı zihinsel rahatsızlıkları engel olabiliriz. Gelin bu sebepleri bir bir inceleyelim.

✨ Fiziksel aktivite

Fiziksel aktivite yani hareket etmek, tüm vücudumuz için de beynimiz için de çok önemlidir. Hareketsiz bir yaşam sürmek ve neredeyse hiç hareket etmemek bunama meydana gelme ihtimalini yükseltir.
Araştırmalara göre, fiziksel aktivitelerde bulunan insanların bunama ihtimali yüzde 90’a yakın azalma gösterir.

✨ Sağlıklı beslenme

Sağlıklı bir beslenme, uzun bir yaşam için önemli. Beyinsel hastalıkların yanında diğer hastalıkları da önleyebilir.
Daha sağlıklı beslenme programı olanlar bunama riskini yüzde 53’e kadar azaltır ki bunu hepimiz yapabiliriz.

Beynimize iyi gelen yiyecekler:
• Balık ürünleri
• Fasulye
• Meyve ve sebzeler
• Fındık
• Kümes hayvanları
• Sağlıklı yağlar: zeytin yağı ve doğal yağ…

✨ Sosyal aktivite

İlerleyen zaman içerisinde bazı insanlarla araya mesafe girmesi ve onlardan uzaklaşmak normal bir şey. Ancak, çevrenizdeki herkesten uzaklaşmak, yaşlandıkça arkadaş edinmek zorlaştığı için bizleri olumsuz etkiler.

Çalışmalara göre, sosyal anlamda aktif olan insanlar olmayanlara göre daha az beyin rahatsızlığına yakalanır. Muhtemelen bu sosyalleşmenin: stres düzeyini azaltmasından ve zihnimizin günlük sorunlarımızdan uzaklaştırmasından kaynaklanıyor. Ve sadece iyi hissederiz. Ve artık hepimizin bildiği şey, stresin hızlı yaşlanmanın en büyük sebebi olması…

✨ Uyku miktarı

Hepimiz geceleri 7 ila 9 saat arasında uyumamız gerektiğini bilmemize rağmen bunu yerine getirme noktasında zorlanıyoruz. 7 saatten az uyumak beyin rahatsızlıkları da dahil sağlık sorunu yaşama ihtimalimizin artmasına sebep oluyor.
Yaşlandıkça uyku düzenimiz de değişiklik gösterir. Beynimizi korumak ve bunama gibi hastalıkları önlemek istiyorsak geceleri en az 7 saat uyumalıyız.

✨ Rahat olmak

Sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsak, stres seviyemizi düşürmemiz gerektiğini hep söyleriz. Ancak fark etmediğimiz şey, genel sağlığımız için de çok önemli olan rahatlamayı öğrenmenin gerekliliğidir. Endişelerinden ve stresinden mustarip insanlar, rahatlama ve gevşeme egzersizlerinden faydalanabilirler ve daha iyi olmaları için bunları her gün yaparak rutinleri getirmeleridir. Araştırmalar, kaygı duyan insanların bunama ve Alzheimer gibi beyin rahatsızlarına yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Kendinize biraz zaman ayırın, hoşunuza giden şeyleri yapın, rahatlayın ve beyninize iyi bakın.

✨ Sigara içmek

Sigara içmek genel olarak sağlımızı tehlikeye atar ve erken yaşlanmaya sebep olur. Bunların yanında zihinsel sağlığımız için de çok önemlidir. Bazı çalışmalara göre, Alzheimer olma ihtimalini iki kat arttırdığı söyleniyor.

✨ Çok fazla alkol tüketmek

Çok ve aşırı içki tüketimi beynin öğrenmeden sorumlu bölgesinin zarar görme ihtimalini arttırır. Bu da çok alkol tüketiminin öğrenme sürecinizi baltalayacağını ifade eder. Ayrıca sürekli alkol tüketmek, sinir hücrelerinin üretimine engel olur ve özellikle öğrenmeden sorumlu beyin bölgesindeki sinir hücrelerini azaltır.

Bilim var oldukça insan sağlığının kıymetini bilmemiz konusunda bize hep daha fazla rehberlik edecektir. ‘Sağlık oldukça, yaşam daha anlamlıdır.’ bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Var olun, sağlıcakla kalın sevgili okur.


Kaynak: https://optimalpositivity.com/habits-damage-brain-make-age-prematurely

Yeni Gönderilerden ve kampanyalardan haberdar olun!

0 Yorum
Yorum Yapın